Blog Isu Semasa

Saturday 5 July 2014

Resepi Ayam Percik


Bahan-bahan

½ ekor ayam
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
1 inci halia
1 biji kelapa diambil santannya
3-4 batang serai diketuk
Garam

Nissan/ gula merah/gula kabung /gula (mana-mana pun boleh)

Cara membuatnya

1.  Potong ayam ikut kesukaan masing-masing dan bersihkan. Tak nak potong pun tak apa. Lumurkan garam dan kunyit, kemudian bakar sehingga masak. (saya guna pemanggang ajaib)

Untuk kuah percik

1. Blendkan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga hancur. Kemudian tumiskan bahan tadi sehingga naik bau.

2. Selepas itu, masukkan cili boh dan goreng lagi sehingga pecah minyak.

3. Bila semua dah sebati, masukkan santan dan sentiasa kacau supaya santan tidak berketul.

4. Apabila santan sudah hampir masak dan likat, masukkan serai yang telah diketuk. Kacau lagi dan lagi.

5. Selepas itu, masukkan nissan/ gula merah/gula kabung /gula (mana-mana pun boleh) dan juga garam secukup rasa. Apabila telah sebati, kacau lagi dan pastikan kuah percik tadi pecah minyak dan pekat.  Bila dah nampak semuanya ok dan seperti yang dikehendaki, bolehlah tutup api.

6. Ambil ayam yang telah dipanggang dan gaulkan dalam kuah percik hingga sebati. Siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment