Blog Isu Semasa

Thursday, 26 June 2014

Resepi Ketam Telur Masin Pedas

Siapa dekat sini suka makan ketam?Tak kisahlah apa jenis ketam sekalipun,jani isinya ketam apalagi kalau ketam itu saiznya besar yang amat.Memang best kan? Biasanya kita akan masak ketam dengan cara yang biasa-biasa sahaja seperti rebur,ketam masak 3 rasa, gulai ketam dan lain-lain.

Hari ini admin da terjumpa satu resepi yang nampak macam lain daripada biasa iaitu Resepi Ketam Telur Masin Pedas.Ini  rupa ketam itu.Kalau nak resepi, ada dekat bawah ini:



Bahan-bahan:

4 ekor Ketam Nipah
1/2 cawan Mentega
3 biji Bawang Putih dicincang
10 btg cili padi dipotong2 (terpulang pada selera anda)
Daun Kari -2 tangkai
4 biji telur masin -ambil kuningnya sahaja
1 1/2 tin Susu Cair

Cara-cara:

-Bersihkan ketam,potong dan ketuk bahagian sepit yg keras 
-Cairkan mentega dalam kuali yang panas
- tumis bwg putih-cili padi-daun kari-telur masin.
-masukkan susu cair-biarkan sehingga pekat
-masukkan ketam-kacau sehingga sebati
-biarkan ketam sehinnga masak
-siap dihidangkan

P/S: Resepi ini dari http://malaysianbestrecipe.blogspot.com/. Anda boleh lawati blog beliau untuk tengok resepi yang lain. Selamat mencuba =) 



No comments:

Post a Comment