Blog Isu Semasa

Friday 4 July 2014

Resepi Tart coklat


Bahan-bahan ( dalam 100 keping )

250 gm (1 buku) butter
1 cawan gula halus
2 biji telor
1 sudu teh esen vanila
Tepung gandum secukup adunan
125gm cokolat masak
25gm shortening
25gm butter/margerin
2 sudu makan susu segar

Cara-cara

Pukul butter dan gula sehingga sebati
Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
1 Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
2 Canai adunan agak2 ketebalannya.
2 Terap menggunakan cetak kuih tart.
Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
3 Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
4 Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
5 Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
Tart_cokolat Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.

No comments:

Post a Comment