Blog Isu Semasa

Saturday, 5 July 2014

Resepi Bihun Goreng Singapore


Bahan-bahan

1 peket kecil bihun
10 ekor udang
Fish cake dihiris nipis  (terpulang nak letak banyak mana)
Carrot (terpulang nak letak banyak mana)
Taugeh  (terpulang nak letak banyak mana)
Daun bawang (untuk ditabur)
1 sudu besar sos tiram*
2 sudu besar sos ikan*
2 sudu teh serbuk lada hitam*
2 sudu teh serbuk lada sulah*
3 ulas bawang merah tumbuk*
3 ulas bawang putih ditumbuk*
2 sudu teh cuka*

Cara-cara
1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan semua bahan bertanda *
3. Masak sehingga naik bau/ garing
4. Masukkan carrot, udang dan fish cake dan garam secukup rasa.
5. Setelah udang masak, masukkan bihun. Gaul sebati.
6. Setelah bihun digaul sebati, masukkan taugeh.
7. Setelah siap, bolehlah ditabur daun bawang atasnya.

No comments:

Post a Comment