Blog Isu Semasa

Saturday, 5 July 2014

Resepi Ayam Buttermilk


Bahan-bahan:

Chicken popcorn:
1) 4 ketul isi ayam bahagian dada saiz sederhana
2) 1 sudu besar tepung jagung
3) 1 sudu kecil serbuk kari daging/ayam
4) 1 sudu kecil garam
5) 1 biji telur

Buttermilk:
1) 3 sudu besar butter
2) 3 biji cili padi (depends on taste masing2, kalau nak pedas tmbah lagi, kalau x suka pedas, kurangkan)
3) 3/4 cawan susu segar
4) 2-3 tangkai daun kari
5) Garam (kalau guna unsalted butter) dan gula secukup rasa atau boleh jugak digunakan chicken stock.

Cara-cara:

1) Potong isi ayam kecil. Tabur tepung jagung, serbuk kari dan garam ke atas ayam dan gaul rata.
2) Masukkan telur dan gaul semua sehingga sebati. Perap selama 1 jam.
3) Panaskan minyak sehingga betul2 panas dan goreng chicken pop corn sehingga masak.
4) Sementara itu, panaskan butter. Tumis cili padi bersama-sama daun kari hingga naik bau.
5) Masukkan susu segar dan bahan-bahan lain dan masak sehingga pekat. Masukkan chicken popcorn dan siap. Bolehlah dihidang dengan nasi.


No comments:

Post a Comment