Blog Isu Semasa

Saturday, 5 July 2014

Nasi Dagang Terengganu


Bahan2:

3 cawan beras wangi
1 cawan beras pulut
400 ml santan (2 kotak)
3 bj bawang merah- mayang
1 cm halia- mayang halus
1 sk halba
Garam
Gula - sedikit

Cara-cara
Rendam beras sekurang-kurangnya 4 jam
Basuh, tos, dan kukus beras selama 5 minit.
100 ml santan di campur dgn 100 ml air masak utk dijadikan santan cair. Gaul nasi dgn santan cair dan kukus hingga masak (bergantung pd kukusan, me dlm 40 minit)
Baki santan (300ml) digaul bersama bawang, halia, halba, garam dan gula.
Bila nasi masak, gaulkan dgn baki santan, dan kukus semula selama 5 minit. - utk 2kali ganda resepi, kukus akhir tun kukus 10minit.

No comments:

Post a Comment