Blog Isu Semasa
Agama | Aneka Nasi | Biskut | Edisi Lawak | Hiburan | Kuih-muih | Masakan barat | Minuman | Perkara Menarik Sedunia | Perlancongan
Thursday, 26 June 2014
Resepi Tapai Raya
Bahan-bahan
-1 kg beras pulut
-1/2 biji ragi- ditumbuk halus
-daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh
Cara-cara
Tanak pulut.
-Untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
-Apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan
-Ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
-Setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari
Labels:
Kuih-muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment