Blog Isu Semasa
Agama | Aneka Nasi | Biskut | Edisi Lawak | Hiburan | Kuih-muih | Masakan barat | Minuman | Perkara Menarik Sedunia | Perlancongan
Friday, 27 June 2014
Resepi Gulai Lemak Ketam
Bahan-bahan_(A)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 1/2inci kunyit hidup
Bahan-bahan (B):
1 biji nanas-dpotong bulat
4 biji kentang-dbelah 4
500g santan
1/2 tin susu cair
air secukupnya
garam
gula
sedikit perasa(jika suka)
2 kg ketam
Bahan-bahan (C):
*10 biji bawang kecil
*daun kari secukupnya
p/s: Bahan A untuk di kisar,
Bahan C untuk di tumis darat.
Cara-cara:
-satukan bahan (A)dan bahan (B) ke dlm periuk kecuali nanas,
dgn api sederhana perlahan,kacau selalu hgga mendidih dan cukup rasa...
-kacau selalu utk elak santan bergentel...
-masak hgga semua cukup rasa,kemudian,masukkan nanas..
-kacau hgga nanas cukup lembut...
dlm kuali lain,panaskan minyak,tumis bahan (C) tumis hingga Wangi dan garing,
-masukkan dlm periuk ketam td dan tutup rapat2...
-biarkan selama 30 min...
-buka dan kacau...
sedia dhidang...
Labels:
Aneka nasi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment