Blog Isu Semasa

Friday, 27 June 2014

Resepi Gulai Lemak Ketam


Bahan-bahan_(A)

2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 1/2inci kunyit hidup

Bahan-bahan (B):

1 biji nanas-dpotong bulat
4 biji kentang-dbelah 4
500g santan
1/2 tin susu cair
air secukupnya
garam
gula
sedikit perasa(jika suka)
2 kg ketam

Bahan-bahan (C):

*10 biji bawang kecil
*daun kari secukupnya

p/s: Bahan A untuk di kisar,
Bahan C untuk di tumis darat.

Cara-cara:

-satukan bahan (A)dan bahan (B) ke dlm periuk kecuali nanas,
dgn api sederhana perlahan,kacau selalu hgga mendidih dan cukup rasa...

-kacau selalu utk elak santan bergentel...

-masak hgga semua cukup rasa,kemudian,masukkan nanas..

-kacau hgga nanas cukup lembut...
dlm kuali lain,panaskan minyak,tumis bahan (C) tumis hingga Wangi dan garing,

-masukkan dlm periuk ketam td dan tutup rapat2...

-biarkan selama 30 min...

-buka dan kacau...

sedia dhidang...

No comments:

Post a Comment