Blog Isu Semasa

Friday, 4 July 2014

Resepi Pulut Panggang


Bahan-bahan ( 15 batang )

4 cawan beras pulut
4 cawan santan
garam secukup masin
serunding daging secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
beberapa helai daun pandan
daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)

Cara-cara

Pulutpgang1 cuci beras pulut dengan air suam
Pulutpgang2 masukkan santan+garam+daun pandan
Pulutpgang3 tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)
Pulutpgang4 bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
Pulutpgang6 ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
Pulutpgang7 ambil 1-2 sudu makan serunding daging dang letak di tengah2 pulut tadi
Pulutpgang8 tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
Pulutpgang10 gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
Dsc00585 letak atas api dan balik2kan hingga garing
Dsc00586 makan masa panas-panas... best!

No comments:

Post a Comment